Ki is az az aneszteziológus vagy köznyelvben ismert altatóorvos?

Röviden megfogalmazva az altatóorvos felel a műtét során a páciens jóllétéért és biztonságáért.

Az altatóorvos, intézményünkben Dr. Bendes Zoltán, olyan speciális szaktudással bíró szakorvos, aki aneszteziológiai, intenzív terápiás, fájdalomcsillapítási és újraélesztési ismeretekkel rendelkezik. Ő az aki felelős azért, hogy a páciensek a legoptimálisabb belgyógyászati állapotba kerüljenek a műtét időpontjára.

Aneszteziológia, altatás, műtőMűtét közben felügyelet alatt tartja a páciens életműködéseit, felügyeli az anesztézia mélységet, biztosítja a megfelelő fájdalomterápiát.

Az aneszteziológus egyben intenzív terápiás szakember is, így az intenzív osztályokon kezelt betegek ellátásával is ő foglalkozik.

Műtét során szoros együttműködésben dolgozik a plasztikai sebésszel, Adj. Dr. Görcsi János, valamint a műtői csapat többi tagjával. A műtét sikerességében, a szövődmények megelőzésében rendkívül fontos szerepet tölt be.

Ő az, aki kivitelezi a páciens személyre szabott anesztéziáját, megtervezi a műtét alatti és utáni fájdalomcsillapítás módját. Amennyiben szükséges módosítja a korábban szedett gyógyszerek adagolását, szükség esetén javaslatot tesz a műtét utáni trombózis-megelőző-terápiáról.

Az altatóorvos az, akit utoljára lát a páciens elalvás előtt, valamint a műtét után is elsőként pillantja meg, a két időpont között pedig árgus szemekkel felügyeli az életfunkciókat.

Az anesztézia nem egyenlő az alvással.

Az általános anesztézia olyan kontrollált öntudatlan állapot, mely során a páciens nem érez semmit és nem érzékeli az őt körülvevő világot, eseményeket sem. Bár általánosságban ezt altatásnak nevezik, valójában nem azonos az alvással, sem az eszméletvesztéssel.

Minden operációt aneszteziológiai szakvizsgálat előz meg. Az aneszteziológus ilyenkor áttekinti a kórelőzményeket, kikérdezi a beteget általános egészségi állapotáról, korábbi és aktuális betegségeiről, terhelhetőségéről, gyógyszerérzékenységéről, az általa szedett gyógyszerekről, korábbi érzéstelenítéssel kapcsolatos problémákról, dohányzási, alkohol- és drogfogyasztási szokásairól. Ha szükségesnek találja, ellenőrzi a fogazatot a légútbiztosítás érdekében, vagy egyéb kiegészítő vizsgálatokat is előírhat, mint például vérgáz-vizsgálat, mellkasröntgen, EKG, szívultrahang, illetve egyes gyógyszerek elhagyását vagy helyettesítését is kérheti. Az állapotfelmérést követően a rendelkezésre álló információk alapján megbecsüli az anesztézia rizikóját, és javaslatot tesz a beteg számára legmegfelelőbb érzéstelenítési eljárásra.

'Fel a tetejéhez' gomb
Telefon
Messenger
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone