MELLPLASZTIKA

Mit érdemes tudnia a mellplasztikáról?

Valószínűleg Önt sem kerülte el a talán legtöbbet emlegetett és legnépszerűbb plasztikai beavatkozás körüli mende-monda. A mellplasztika sokakból csak a figyelemfelkeltő megjelenésre áhítozó nő képét hozza elő, pedig valójában ennél egy sokkal komplexebb jelenségről van szó. Sőt, ez a műtét nem csak a nők körében elterjedt, akár férfiak is alávethetik magukat különböző okokból kifolyólag.

A következőkben részletesebben is olvashat a különböző tényezőkről, amelyek miatt a páciens a mellplasztika irányába fordulhat. Az említett tényezőkről két fő kategóriában olvashat majd: egészségügyi és esztétikai felosztásban.

Függetlenül attól, hogy melyik beavatkozás mellett dönt, fontos, hogy elismert, komoly tapasztalattal rendelkező szakemberhez forduljon, ugyanis ritka esetben, de előfordulhat, hogy magukat szakértőnek kiadó, de valójában semmilyen konkrét orvosi tapasztalattal nem rendelkező kóklerek keze alá kerül.

Milyen egészségügyi panaszok miatt dönthet a mellplasztika mellett?

Bár már korábban olvashatta, hogy férfiak mell problémáin is segíthet a plasztikai sebész, a nőket több szempontból is érinti ez a probléma. Az egyik kiváltó ok a szülés utáni periódus lehet, a másik talán ennél véletlenszerűbb, mert egyszerűen csak az átlagnál nagyobb mellmérethez köthető. Nézze meg sorban, hogyan is alakulhatnak ezek a beavatkozások.

Szülés

Rengeteg fiatal anya szembesülhet azzal, hogy az emlő kontúrjai és a mellmérete, formája drasztikusan megváltozott a szülést követően. Ilyen esetben érdemes plasztikai sebész segítségét kérni és konzultálni a lehetőségekről. Van, aki ilyenkor mellnagyobbítás mellett döntene, de előfordulhat, hogy a mellkisebbítés lesz a cél.

Maszektómia

A mellrák sajnos nem egy ritka jelenség napjainkban, és azok, akik ezzel küzdenek, kénytelenek maszektómiának alávetni magukat, ami egy olyan beavatkozás, amelynek során eltávolítják a mellszövetet. Ebből kifolyólag sokan az implantátum mellett döntenek, részben azért, mert a mellimplantátum segít, hogy visszanyerjék az eredeti mellformájukat, részben pedig azért, hogy minél kevesebb emlékeztető maradjon a kellemetlen műtétről.

Fontos hozzátenni, hogy ez az eljárás nem feltétlenül mellnagyobbítás, érdemes inkább mell rekonstrukciónak nevezni. Ettől függetlenül persze mindkét esetben mellimplantátum kerül az eltávolított szövetek helyére. A mellimplantátum használatával a páciens tulajdonképpen két legyet üt egy csapásra: visszanyeri az emlő eredeti formáját és mentálisan is javulhat az állapota.

Gynecomastia

Fontos néhány szót ejteni a férfiakat érintő potenciális mellproblémákról is. Ennek a holdudvara jóval kisebb, mint a nők esetében, azonban ebben az esetben is szükség lehet műtéti eljárásra. De milyen esetről is van szó?

Míg a nőknél természetes, magától értetődő jelenség, a férfiak körében a nagyobb, kerek mell nem éppen a legvonzóbb megjelenés záloga. A sokszor gúnyosan „férficsöcs”-ként emlegetett probléma azonban szintén megoldható sebészeti beavatkozás segítségével. Ez tulajdonképpen egy mellkisebbítő műtét, az egyetlen tényező ami különböző csupán a páciens neme.

Fájó nyak, fájó hát

A nőkre visszatérve, valószínűleg Ön is hallott már az egyik leggyakoribb problémáról, amit a túlzottan megnőtt mellek okozhatnak. Ennek a jelenségnek nincs külön megnevezése, egyszerűen arról van szó, hogy a mellek súlya már elviselhetetlenül nagy, tulajdonképpen egy plusz súly, amit folyamatosan hordozni kell, ez pedig hosszútávon nyak illetve hátfájdalomhoz vezethet.

Ilyen jellegű problémákra ideális a mellkisebbítő műtét, ami segít visszahozni a felsőtest egyensúlyát és ezzel megelőzi a későbbi komolyabb nyak- és hátproblémákat. A mellkisebbítés egy meglehetősen rutin eljárás, tulajdonképpen egy implantátum behelyezésének a fordítottja. A következő esetekben dönthet mellkisebbítés mellett.

Ha Ön sportoló

Az előző sorokban említett mellkisebbítő műtét egy másik előnyéről is érdemes tudnia. Amennyiben komolyabban foglalkozik valamilyen sporttal, vagy esetleg tervez ezzel foglalkozni, azonban aggódik a mellmérete okozta nehézségektől, szintén érdemes a keblek kicsinyítésén, vagyis a mellkisebbítés lehetőségén elgondolkoznia.

Számtalan történetet olvashat hivatásos sportolókról, akik a praktikusság jegyében vetették alá magukat ennek a műtétnek, hogy semmi ne állhasson a fizikai teljesítményük útjába. Ha ezekben a sorokban magadra ismert, a plasztikai sebészek az Ön sport teljesítményén is segíthetnek.

Mentális egészség és önbizalom

A következő bekezdésekben a mellplasztika mentális vonatkozásairól olvashat majd. Az egészségügyi tényezők természetesen rendkívül fontosak, ám nem szabad megfeledkezni a pozitív önképről sem, ami manapság talán nagyobb probléma, mint eddig bármikor. Egy olyan korban, amikor kismillió szépségfejlesztő opció közül válogathatunk, és mindenki igyekszik túllicitálni egymást a megnyerő külsőt illetően, kimondottan fontos az, hogy jól érezze magát a bőrében.

Persze a mellméret nem minden, mondhatják sokan, egy mellimplantátum nem oldhat meg minden problémát, ám az összkép egy fontos részét képezi, és az egyik legelterjedtebb önbizalomhiányért felelős tényező. Másfelől pedig nincs két egyforma önképpel rendelkező egyén, ezért mindenki a maga módján igyekszik vonzóvá tenni magát.

Különböző igények

Az ideális mellméret, implantátum és forma egyéni véleményenként tér el egymástól. Egyesek például a csepp formától próbálnak szabadulni, helyettük pedig kerek, feszesebb formájú mellek büszke tulajdonosai szeretnének lenni. Másokat talán a mellbimbó formája, mérete zavar, fiatalabb lányok esetében pedig néha teljesen mindegy, csak a mellek méretét szeretnék megnövelni.

Legyen igény bármire is, a páciens biztosan megtalálja a hozzá illő mellimplantátumot és a számára leginkább szükséges mellplasztikai beavatkozást. Ehhez persze fontos, hogy olyan hivatásos szakértőhöz forduljunk, mint dr. Görcsi János, akik kellő tapasztalattal és hozzáértéssel rendelkeznek az ilyen jellegű beavatkozások terén.

Egyszerűbb ruhát találni

Függetlenül attól, hogy túl kicsi vagy túl nagy mellekkel rendelkezik, a ruhaválasztás mindkét esetben okozhat gondokat. A mellplasztika másik előnye, hogy a ruhái is egészen másképp fognak állni majd. Ha a műtét előtt meggátolta a túlságosan nagy méret, most már könnyebb lesz válogatni, ha pedig a lapos mellkas zavarta, sokkal több öltözködési variáció fog a rendelkezésére állni.

Milyen beavatkozások közül válogathat?

Legtöbbször egyszerűen csak a mellplasztika szót emlegetik, ám ez a sebészeti beavatkozás ennél kicsit sokrétűbb. Az alábbiakban megismerheted a különféle mellnagyobbítás és mellkisebbítés típusát, és szó esik a műtét előtti tudnivalókról is, továbbá az implantátumok részleteiről is, valamint arról, hogy mi is az a mellfelvarrás.

Mellnagyobbító műtét

A megfelelő eredmény elérése érdekében fontos, hogy a konzultáció során a páciens mindenről tájékozódjon és pontos képet adjon a plasztikai sebésznek arról, hogy milyen mell lenne számára az ideális, így a sebésznek is segít abban, hogy megtalálja, mi a megfelelő mellimplantátum.

A mellnagyobbítás kapcsán két típusról kell tudnia: a szilikon gél implantátum viszkózusabb, az ilyen anyaggal töltött implantátum természetesebb formájú az anyag bőr alatti mozgása miatt.

Ezzel szemben a sóoldattal töltött implantátumot kevésbé fenyegetik a kiszakadás veszélye, bár összességében a legtöbb plasztikai sebész egyetért abban, hogy mindkét mellimplantátum teljesen biztonságos.

Mi történik a mellnagyobbító műtét során?

A mellimplantátumok behelyezését altatásban végezzük, vagyis általános anesztéziára kerül sor. Ezt követően a sebész a mell alatti részen bevágást ejt, így létrejön egyfajta tok. Az implantátumok többféleképpen is behelyezhető, ez függ az implantátumok fajtájától és az implantátum mérete is fontos tényező.

Amint az implantátumok behelyezésre kerültek, a sebész lezárja a bemetszést, és tulajdonképpen maga mögött tudhatja a műtétet, azonban van még néhány fontos, műtét utáni procedúra, amit semmiképp sem hagyhat figyelmen kívül.

A sebésze ellátja majd különböző orvosi tanácsokkal, amiket fontos pontosan betartani. Ez magába foglalja majd, hogy milyen gyógyszereket szabad szedned például fájdalom esetén, hiszen az implantátum behelyezése komolyabb procedúra.

Mellfelvarrás

A mellnagyobbítás kicsit eltér az itt következő műtéti eljárástól. Míg a mellnagyobbítás során szükséges a szilikon vagy sóoldatos mellimplantátumok használata, a mellfelvarrás esetén úgymond természetes eljárásban lesz részünk, nem kerül sor mellimplantátum behelyezésére, mert csak a mellszövetből távolítanak el, valamint némi felesleges bőrt, hogy ezután megemeljék az emlő mirigyet és ezzel feszesebb, fiatalosabb megjelenést kapjanak a mellek.

A beavatkozás menete persze nem feltétlenül ennyi, alkalmazhatnak itt is speciális implantátumokat, hogy ne csak a műtét előtti mellek formája változzon, de a méretük is. A mellimplantátum és mellfelvarrás kombinációja akár precízebb eredményt hozhat.

Mellkisebbítés

Bár az eddig említett beavatkozások ellentéte lesz a következő téma, a műtét előtti konzultáció itt is rendkívül fontos. Bár nincs szó magas rizikóról, mindkét félnek rendelkeznie kell a megfelelő információval. Ha szükséges, akkor készüljön több kérdéssel is, valamint pontosan írja körül, hogy mit is szeretne, különösen, ha ez az első ilyen műtéte.

Nézze meg, mi történik egy ilyen műtét során. Bizonyos esetekben szükséges, hogy kicsinyítse a mellek méretét, ehhez pedig a következő mellplasztikai folyamaton kell átesnünk.

A sebész először bevágást ejt a mellbimbó körül, majd a megbeszéltek alapján távolít el felesleges szövet, zsír és bőrmennyiséget, hogy elérje a megfelelő méretű melleket. Bizonyos esetben az orvos akár használhat speciális szívócsöveket is a műtéti eljárás során. Ezután a sebész visszavarrja a mellbimbót, és szükség esetén, a műtéti beavatkozást követően javasolhatja orvosi melltartó viseletét is.

Férfi mellplasztika

Ahogy a korábban említett műtéti eljárások esetén, úgy itt is konzultáció alapján történik a műtét, ez határozza meg a további lépéseket. A beavatkozás előtt az orvos és a páciens megegyeznek abban, hogy milyen legyen a mellek mérete, és a sebész ez alapján tervezi meg a műtétet.

Az eljárás valamelyest hasonlít a mellkisebbítésre, ugyanis nagyjából ugyanazokra a lépésekre van szükség. Figyelve arra, hogy a bőr a lehető legkevésbé sérüljön, a sebész diszkrét bemetszéseket ejt, majd eltávolítja a fölösleges bőr, zsír és szövet mennyiséget. A műtétet követően nem jellemző magas rizikó, ám az orvos gyógyuláshoz vezető utasításait pontosan be kell tartania.

Összegzés

Legyen szó kisebb, vagy akár komolyabb esztétikai hiányosságról, a plasztikai műtét egyaránt fontos lehet bármelyik páciens esetében. Nagyobb méretű egészségügyi problémák előtt pedig természetes, hogy plasztikai sebészhez fordul segítségért. A mell nem egy elhanyagolható testrész, nemtől függetlenül.

Tekintse meg még egyszer, összefoglalva, milyen plasztikai beavatkozások közül választhat.

Ha a mellnagyobbítás a fő célja, mindenképpen meg kell találnia az Önnek megfelelő implantátumokat. A mellimplantátumok különböző kategóriákba sorolhatók: szilikon gél implantátum, ami a mell természetes, csepp formájához járul hozzá, sóoldatos mellimplantátumok, amelyek szintén biztonságos plasztikai opciók, és kisebb eséllyel is szakadnak ki, valamint a kohezív szilikon implantátum, ami a mell tapintása kapcsán némi plusz előnnyel rendelkezik.

Rizikók és előnyök

Talán némi megnyugvással olvashatja, hogy a rizikó-előny arány kimondottan Önnek kedvez. A korábban említett eljárások, vagyis a mellkisebbítés, mellfelvarrás és mellnagyobbítás minimális kockázattal járnak, amennyiben megfelelő szakemberhez fordul. Ők tudják a legpontosabban megállapítani az Önnek megfelelő implantátumot, és nem kell tartania a kockázatoktól akkor sem, ha esetleg ez az első beavatkozása.

Forduljon bátran a szakorvoshoz, ha nem találja az Ön megfelelő implantátumot, és kövesse pontosan a műtét utáni utasításokat, hogy ne kelljen tartania a fizikai fájdalmaktól sem. Ha esetleg az árak aggasztják, erről is kaphat részletes tájékoztatást, ne higgyen az első cikknek, vagy az első véleménynek, amit az interneten olvas, a legjobb a klinikán érdeklődni további információkért.

A mellplasztika tudománya manapság már nagyon fejlett, és bátran hezitálás nélkül elkezdheti tervezni az új, önbizalmat adó külsejét. További információkért, konzultációért forduljon dr. Görcsi Jánoshoz és csapatához.

'Fel a tetejéhez' gomb
Telefon
Messenger
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone